WhatsApp houdt inbreker op afstand

Het aantal WhatsApp groepen met buurtbewoners voor inbraakpreventie stijgt snel en het aantal inbraken daalt. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting NIPW. “Een WhatsApp alertgroep met buurtbewoners blijkt een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk”, aldus Coen Staal, voorzitter van Stichting NIPW.

De resultaten van het onderzoek onder 788 huishoudens eerder dit jaar laten een stijging van het aantal WhatsApp groepen zien. In september 2016 was 24,7% van de ondervraagden aangesloten bij een WhatsApp Buurtpreventie groep. In maart 2018 was dit percentage gestegen naar 26,7%.
Ongeveer de helft (45%) is nog niet aangesloten, maar wel positief en wil zich graag aanmelden. Een opvallende conclusie van het onderzoek is dat diegenen niet weten hoe en waar ze zich kunnen aanmelden. Wie beheert de WhatsApp groep? Moet ik bij al mijn buren aankloppen? Aan wie moet ik mijn telefoonnummer doorgeven?

Stichting WABP
Sinds juni 2015 biedt de stichting WABP buurtbewoners een WhatsApp Buurtpreventie groep. Er zijn nu al meer dan 8.000 groepen actief. Een groep wordt beheerd door één of meerdere buurtbewoners. Leden kunnen elkaar via WhatsApp snel op de hoogte brengen van alarmerende situaties zoals inbraak of een verdacht persoon in de omgeving. Op www.wapb.nlzijn de actieve WhatsApp groepen te vinden.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Leave a Comment (0) ↓