WhatsApp-groep ‘112 BPV De Ploeg’

Een prettige en veilige buurt? Steeds meer inwoners maken gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt veiliger te maken. Deze groepen zijn extra ogen en oren voor de politie. Met een WhatsApp-groep kunnen buurtbewoners elkaar snel waarschuwen bij verdachte situaties, waardoor de pakkans van inbrekers wordt vergroot.

Buurt WhatsApp groep

Onze 112 BPV WhatsApp groep kan bestaan naast lidmaatschappen van andere WhatsApp groepen. Een speciale BPV WhatsApp groep krijgt actuele informatie van de politie. Zij zorgt voor een groter bereik en door toepassing van gedragsregels bij meldingen wordt men minder vaak gestoord.
Deze 112 WhatsApp groep is uitsluitend bedoeld voor zaken die reeds gemeld zijn bij 112. (Dus niet dat bijvoorbeeld uw huisdier zoek is of dat u iets te verkopen hebt.)

Er bestaan andere WhatsApp groepen binnen onze buurt. Meestal beslaan ze (delen van) straten waar de deelnemers elkaar meer of minder persoonlijk kennen. Die groepen voldoen zeker in veel situaties. Om een groter bereik van melding van verdachte situaties te kunnen realiseren is een BPV Whatsapp groep echter een goede aanvulling.

Zoals vastgesteld tijdens de oprichtingsvergadering gelden gebruiksregels om de signaleringsfunctie zo optimaal mogelijk te laten functioneren. En wel volgens de SAAR methode, waaraan alle deelnemers zich ook dienen te houden.

Nog even de regels:

S:  Na Signalering van een verdachte situatie
A:  Politie alarmeren via 112
AApp om uw waarneming bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen),
RReageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon (maar denk vooral aan uw eigen veiligheid).


De bedoeling is dat we de nare plannen verstoren van de verdachte personen. Wanneer u een bericht ontvangt: géén antwoord versturen, geen bedankjes of smileys of duimpjes. Uitsluitend aanvullende informatie of melding van einde van de actie als politie verdachte heeft aangetroffen.

Het is niet toegestaan de WhatsApp-berichten op bijvoorbeeld Facebook plaatsen. Deelnemers die zich hieraan niet houden zullen uit de WhatsApp-groep worden verwijderd. Alles is dusdanig vertrouwelijk dat het uitsluitend binnen de WhatsApp-groep blijft.

Het versturen van foto’s of video’s van een verdachte is alleen toegestaan wanneer dit voor de melding echt noodzakelijk/van meerwaarde is. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
Om deel te nemen aan de WhatsApp groep is lidmaatschap van de BPV De Ploeg noodzakelijk en geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. Tevens dient u een mobiele telefoon te hebben waar WhatsApp op geïnstalleerd is.

Lid van de WhatsApp groep worden?

Indien u ook lid wilt worden van onze WhatsApp groep ‘112 BPV DE PLOEG’ kunt u dit doen door uw naam, adres en 06 nummer door te geven via het mailadres: whatsapp@bpvdeploeg.nl.
De beheerder van de 112 BPV WhatsApp groep is Vincent Robbe.